KEROPOK LEKOR |
Keropok lekor merupakan sejenis makanan traditional pantai timur, khususnya di Terengganu yang terkenal. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam.
Terdapat juga keropok yang dicampurkan dengan tepong kanji. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali, sebelum direbus didalam air panas.
Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi.
Keropok lekor boleh dimakan segar sabaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. Pada masa ini, pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain.
RESEPI KEROPOK LEKOR
Bahan-bahan
- 1 kg ikan Parang/Kembong
- 500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap.
- garam secukupnya
- 125 ml air
- sedikit ketulan air batu
No comments:
Post a Comment